Jak rozpoznać dobrą whisky?

0
60

Whisky to produkt zawierający alkohol, który powstaje podczas destylacji zacieru zbożowego, wody i drożdży. Obecnie whisky powstaje w różnych miejscach na świecie. Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:

– pochodzące ze Szkocji szeroko znane jako „Scotch” – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt), dojrzewające w używanych dębowych beczkach przez okres minimum trzech lat, dzięki czemu jest delikatniejsza w smaku i zapachu.

– amerykańskie – wytwarzanie tylko w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. Whisky dojrzewa w nowych, beczkach z dębu przez co najmniej dwa lata. Alkohol ten dzieli się na Burbon i Tennessee Whiskey.

– pochodzące z Irlandii – produkowane tylko w Irlandii z jęczmienia i słodu, dojrzewające przez minimum trzy lata. W tym kraju whiskey przechodzi proces 3-krotnej destylacji dzięki czemu jest bardziej wyrazista w swoim smaku i aromacie.

Na popularności zyskują stają się whisky single malt zwane słodowymi. Te powstają w jednej destylarnii ze słodowanego jęczmienia, wody pochodzącej z okolicznego źródła, oraz drożdży. Whisky ta ma wyrazisty aromat wielowarstwowy zapach oraz rozbudowany smak. Każda z destylarni ma swój wyjątkowy sposób wytwarzania whisky single malt. Sprawia to, że każdy z brendów jest niepowtarzalny i ma swoich zagorzałych fanów.

Kategoria alkoholu typu whisky zyskuje na popularności w naszym kraju, a coraz to nowe grupy odbiorców sięgają po ten produkt. Ludzie degustują ten alkohol w drinkach na wielu imprezach. Z każdym kolejnym rokiem powstaje dużo artykułów tłumaczących jak np. te na blogu: jak pić whisky. To dobrze, promocja tej kategorii alkoholi buduje rozpoznawalność marek na szeroko rozumianym rynku. Chętnie czytamy o produkcji bourbonu, jak ją pić oraz z czym się ją pije.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here